EN
הסכם שותפות

מה היא שותפות?

שותפות היא סוג של התאגדות משפטית לניהול עסק. מרבית השותפויות הן בין שני אנשים, שכל אחד מתמחה בפן מסוים בעסק, אבל החוק אינו מגביל את כמות השותפים שיכולים להתאגד. כך לדוגמא, בשותפות אחת, יכולים להיות גם עשרים אנשים ויותר. שותפות בין שני אנשי עסקים המשלימים אחד את השני הינה מקובלת ביותר ועשויה להצליח. שותפות מתאימה לאנשים אשר אינם רוצים לשאת בנטל של ניהול עסק לבד, כאלה שרוצים להיעזר בשותף אשר יש לו עניין רב בהצלחת העסק ויש לו את הידע והניסיון המתאים לתרום לו ועוד.

כניסה לשותפות היא לטווח ארוך. לכן, לפני כניסה לשותפות, יש צורך לנהל שיחות מקדימות, לתאם ציפיות ולהרכיב תכנית עסקית המספקת מידע על כל התוכניות לעסק העתידי. לאחר ההבנות המקדימות הללו, ובהנחה שהן מקובלות, אזי יש להכין הסכם שותפות. הסכם זה, חייב להתבסס על הוראות החוק והדבר מאפשר אחר כך לדון עליו בכלים משפטיים. הוא יכלול את כל האלמנטים החיוניים ואת כל ההסכמות הקיימות. 

בדיקות שכדאי לעשות לפני הסכם שותפות

כל אדם המעוניין לנסח הסכם שותפות עם אדם נוסף, יכול לערוך את הבדיקות המתאימות כדי להבין האם האדם העומד מולו הוא שותף פוטנציאלי מוצלח. הבדיקות הללו כוללות בדיקה של אופי השותף, הרקע הכספי, המשפחתי והחברתי שלו ופרטים אחרים אשר הינם בעלי חשיבות לדעתו. בנוסף, אסור לוותר על עריכת הסכם מסודר וכתוב ואין להסתמך על קביעת הסכם בעל פה. 

הסכם שותפות מקוצר

במקרים רבים רוצים הצדדים לייסד הסכם שותפות מקוצר. הסכם זה כולל את כל האלמנטים החשובים הנמצאים בהסכם שותפות רגיל, אך בצורה ממוקדת. בין היתר, יהיו בו את שם השותפות, הון השותפות, השקעות הבעלים וחלוקת רווחים, מטרות, תקופת השותפות, ניהולה, חלוקת עבודה בין השותפים, ניהול ספרי החשבונות, התחייבותם, מנגנון פתרון מחלוקות, פירוקה וכדומה. כאשר שני השותפים חותמים עליו הם מביעים את הסכמתם לכל מה שנאמר בו. הם גם מסכימים שבעת מחלוקות יהיה צורך בבוררות חיצונית שתסייע לפתור אותן.

סוגי שותפות עסקית 

קיימות שתי אופציות ליצירת שותפות עסקית:

שותפות כללית – כל שותף אחראי באופן בלתי מוגבל על חובות השותפות והשותפים נקראים “שותפים כלליים”.

שותפות מוגבלת –  יש לפחות שותף אחד שהוא שותף כללי, האחראי באופן בלתי מוגבל על חובות השותפות, ושאר השותפים הינם “שותפים מוגבלים” האחראים לחובות השותפות באופן מוגבל לפי ההשקעה שהשקיעו בהסכם השותפות.

הקמת שותפות מול הקמת חברה

היתרונות בהקמת שותפות לעומת הקמת חברה הם מהירות ההקמה של השותפות וכן העלויות להחזקתה, שלרוב הן נמוכות יותר. החיסרון בשותפות הוא האחריות הבלתי מוגבלת של כלל שותפיה על החובות, מה שיכול לגרום למתיחות ובעיות בין השותפים, במידה ואחד מהם נכנס לחובות. 

במקרים רבים, בשל מהירות ההקמה והעלויות הנמוכות, מקימים תחילה שותפות ולאחר זמן מה, כאשר הפעילות העסקית גדלה ומצדיקה זאת, השותפים מחליטים לעבור לחברה בע”מ.

רישום השותפות

יש צורך לבצע מספר פעולות מנהליות הקשורות ברישום השותפות אצל רשם השותפות. רישום שותפות כללית אינו הכרחי, בעוד שרישום שותפות מוגבלת הכרחי. הרישום יכול להיעשות באמצעות משלוח הודעה חתומה על ידי השותפים לרשם השותפויות. 

הסכם שותפות מקוצר ומסודר, שכולל את כל הסעיפים החשובים, יכול מאוד לסייע במקרים של ויכוחים וחוסר בהירות. ישנה חשיבות רבה בעריכת הסכם שותפות, כיוון שההסכם הכתוב מהווה ערובה משפטית במקרה הצורך. מומלץ להיעזר בעורך דין מומחה בתחום בעת הכנת ההסכם. אלה יכולים לייעץ, לנסח הסכם, לדווח לרשויות, ובאופן כללי, ללוות את המיזם מתחילת הדרך ולאורכו.

אודות הכותב

עו"ד אודי דנהירש

ראש משרד "דנהירש ושות' ובעל התמחות ייחודית בתחום הזכיינות.

עו"ד אודי דנהירש סיים את לימודיו בשנת 1997, חבר לשכת עורכי הדין בישראל, מכהן כנשיא האיגוד הישראלי למסחר אלקטרוני (ע.ר) והנו בעל ניסיון רב בתחום הקמעונאות והזכיינות בארץ ובחול, הן בצד המשפטי והן בצד היזמי.

קראו עוד אודות עו"ד אודי דנהירש